понеделник, 24 юни 2013 г.

На ...събор ...с кукли ... в Лясково!

Че жителите на Лясково знаят как да посрещат подобаващо скъпи гости и умеят да се веселят, пролича на традиционния събор „Свети Дух”, който се състоя в центъра на селото.
С нова премяна и драгост в очите млади и стари постепенно започнаха да се стичат на площада – озвучен с народна музика и украсен със сергии, отрупани с детски играчки, и декорите на куклен театър. Най-нетърпеливи бяха 79-годишният Георги Чечкин и 88-годишният Димо Динчев, които се притесняваха, че гостите от Лясково, Девинско, закъсняват. Оттам ни е коренът, оттам са се преселили тук нашите деди през турско, без девинските лясковци празник няма да се получи, притесняваха се те.
А безгрижните малчугани първом наобиколиха сергиите. Момиченцата си избираха снимки на популярни фолк певици, а момченцата масово купуваха пластмасови пистолети. И се разнесе една дандания, една пукотевица, същински салют за откриването на празника.

Началото му постави кукленият театър „Приказен свят” при СОУ „Св. Софроний Врачански” – Пловдив. Нели Бахова и Мери Николова оживиха с гласовете и ръцете си героите от постановките „Лисанка и приятели” и „Косе Босе”.Кукловодите - Нели от 6б и Мери от 10а .Най - малката  художничка, която оцветяваше приказен герой!

А през това време кметският наместник на село Лясково Вишка Маркова посрещаше гости, организираше веселбата, просто се грижеше всичко да бъде наред, за да е истински празникът. А той вече набираше настроение. С поздравителния адрес до кметския наместник и съборяните от кмета на община Асеновград, с хорото на площада, с изпълнението на родопски народни песни от самодейната група при читалището в село Лясково, община Девин, с подареното родословно дърво от председателя на тамошното читалище Васил Балабозов. Дойде ред да прозвучат и музикалните ритми на оркестър „Фантазия”.
А през това време децата намериха забавление в оцветяването на керамични фигури от порцелин. И какво от това, че главата на котенцето на двегодишната Лора стана зелена, а други животни придобиха неузнаваеми краски. Затова пък за всички малки художници имаше подаръци. Важното беше малчуганите, родителите, бабите и дядовците да се почувстват жизнерадостни. Това бе и целта на празника. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив на блога